Talent voor woorden, passie voor talen

Columns

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van de column die ik elke maand voor het Duits-Nederlandse ondernemersnetwerk Federation4WoMen schrijf. De column verschijnt in Oldambt Nieuws.

 

ONDERNEMEN

ZONDER GRENZEN?

JA, DAT KAN!

Bron: rawpixel on Unsplash

Februari 2019 © Gaby van Halteren

Het komt wel goed!

Een op en top Nederlandse uitspraak die Duitsers niet vaak in de mond nemen – tenzij ze er 100% zeker van zijn. Nederlanders daarentegen zijn ervan overtuigd dat het goedkomt, rechtsom of linksom; en zo niet, dan toch. Dit is geen optimisme, hoewel ook bij Nederlanders in grotere mate aanwezig dan bij Duitsers, maar vooral pragmatisme. Nederlanders zijn altijd handelaars geweest die erop waren aangewezen hun klanten met hun koopwaar tevreden te stellen en dus zo nodig ervoor te zorgen dat het goedkwam, hoeveel aanpassingen of concessies er ook voor gedaan moesten worden tot er een consensus (lees: compromis) was. Dit geldt ook vandaag nog en er is er ook een prachtig woord voor: polderen. Duitsers, waaronder veel politici, zouden maar al te graag weten hoe dit in Nederland toch zo goed werkt.

Het komt wel goed, maar dan anders...

Maar de medaille heeft ook een andere kant: te losjes en te makkelijk kan zich tegen je keren. Omdat het voor Nederlanders leuk moet blijven – even goede vrienden... – wordt conflict geschuwd die in Duitsland gewoon wordt uitgedragen. En als de lucht tussen de Duitsers is geklaard hebben de partijen nog steeds respect voor elkaar en doen ze nog steeds zaken met elkaar, ongeacht wie de 'winnaar' is. Voor Duitsers is het namelijk belangrijk erachter te komen wie de schuldige is zodat diegene het probleem kan oplossen. Op zich zo gek nog niet ...

Nederlanders hebben bovendien nog wel eens de neiging, zij het met de beste bedoelingen, om van mening te veranderen als een andere methode of een andere productversie beter lijkt. Dan komt het ook helemaal goed, alleen anders dan eerst gedacht en afgesproken – en daar maak je een Duitse zakenpartner niet blij mee, want afspraak is afspraak.

Wat als we het Nederlandse poldermodel en de Duitse rechtlijnigheid gaan combineren en er een nieuw model van maken? Dit wordt toch gewoon perfect? Wie doet mee?

 

WoordenTalent / Gaby van Halteren, woordentalent.com

 

Federation4WoMen is al meer dan 7 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen onze bijeenkomsten altijd met een lekkere, lichte en gezonde maaltijd.

Reserveer in je agenda: 25-02-2019 (D), 25-03-2019 (NL)

Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu

*****

 

Bron: pixabay.com

 

Januari 2019, © Gaby van Halteren

 

Het groene gras aan de andere kant van de grens

Allereerst: iedereen een gezond, gelukkig en succesvol 2019, vooral degenen die dit jaar voornemens zijn (als in: goede voornemens!) hun zaak naar Duitsland uit te breiden. Voor hen maar natuurlijk ook alle andere lezers beginnen we dit jaar met een aantal columns over een minder zakelijk onderwerp dat zakendoen met de buren echter behoorlijk kan beïnvloeden: hoe groen is het gras aan de andere kant van de grens?

Wat hebben Nederlanders dat Duitsers willen?

De paarden op bovenstaande foto willen wel erg graag naar de overkant. Dat zullen we Duitsers, in overdrachtelijke zin uiteraard, niet zo gauw zien doen. Toch doen, laten of hebben Nederlanders dingen die in de ogen van de Duitsers aantrekkelijk maar ook een beetje vreemd zijn.

Het eerste wat Nederlanders dan te binnen schiet: vergeleken met Duitsers zijn wij zo 'locker', losjes dus. Dat zouden vele Duitsers ook graag zijn, in ieder geval af en toe en als er 100% zeker geen nare gevolgen zijn – want losjes zijn is best eng... De hang naar zekerheid zit de Duitsers in het bloed en dat heeft natuurlijk met de geschiedenis te maken, in het bijzonder de geschiedenis van de 20e eeuw. Dat is ook een van de redenen waarom Duitsland zo veel regels en voorschriften kent. Deze mate van bureaucratie hebben we in Nederland gelukkig niet. Ook al zeuren we vaak over ons land en onze overheid, we hebben met heel wat minder red tape te maken dan onze Oosterburen. Neem als voorbeeld de AVG: Duitsland heeft er niet minder dan 80 extra voorschriften bij de Europese basisversie bedacht, gewoon om er zeker van te zijn dat alles is vastgelegd en niets aan het toeval wordt overgelaten.

Aan deze kant van de grens hoeven we al die regels niet want Nederlanders zijn ervan overtuigd dat het wel goedkomt! Over deze houding (waarop menig Duitser best een beetje jaloers is) gaat de volgende column.

 

 

*****

 

Bron: Johannes Plenio op Unsplash.com

 

November 2018 © Gaby van Halteren

Duitsland staat bovenaan

 

Duitsland is het meest innovatieve land ter wereld – wie had dat gedacht?

 

Wij niet, dat geven wij eerlijk toe. Maar toch is het zo, volgens het door het World Economic Forum (WEF) onlangs gepresenteerde onderzoek met deze verrassende uitkomst.

 

12 criteria

 

Het WEF heeft een nieuwe index geïntroduceerd waarmee het concurrentievermogen van de landen wordt gemeten. Om tot een concurrentieranglijst te komen worden 12 criteria gebruikt, waaronder infrastructuur, internationalisering, arbeidsmarkt, financiële sector, gezondheid en innovatie.

 

Wat de complete ranglijst met alle criteria betreft staat Duitsland op de 3e plaats, achter de Verenigde Staten en Singapore en is daarmee de nummer 1 van Europa. Nederland staat op de 6e plaats en is de nummer 3 van Europa, met de ‘zilveren medaille’ voor Zwitserland.

 

Het innovatie ecosysteem

 

Volgens het WEF rapport is het innovatievermogen van vele landen laag omdat het een complex proces is waarin de meeste ideeën niet verder komen dan een uitvinding die nooit een product wordt en daarmee nooit de markt haalt. Wat dat betreft heeft Duitsland volgens het rapport de beste randvoorwaarden om dit proces te laten slagen: het is een economisch stabiel land met weinig schulden en lage inflatie. Er zijn verhoudingsgewijs veel wetenschappelijk publicaties en aangemelde patenten. ‘Made in Germany’ staat nog steeds synoniem voor kwaliteit, Duitse werknemers hebben vakinhoudelijk een hoog niveau en klanten zijn tevreden met Duitse producten.

 

Er is één gebied waar Duitsland niet hoog scoort: digitalisering. Dat Duitsers huiverig zijn voor internetbankieren en bij voorkeur niet pinnen maar contant betalen is bij ons in de grensstreek bekend; Duitsers nemen liever geen risico als er andere manieren zijn die prima werken. Ook internet c.q. wifi lopen achter, Duitsland is nog grotendeels analoog. Maar is dat per se een nadeel? Je houdt zeeën van tijd over als je niet honderd keer per dag je social media checkt en je door elk geluidje van je mobiel af laat leiden en dat komt je productiviteit ten goede. Misschien weten de Duitsers heel goed waarom ze geen haast maken met de digitalisering.

 

 

*****

 

Oktober 2018 © Gaby van Halteren

Het is weer beurstijd!

 

Ze komen er weer aan: de Promotiedagen Groningen, de grootste B2B-beurs van Noord-Nederland. En uiteraard is Federation4WoMen ook dit jaar op 6 en 7 november in Martiniplaza weer van de partij. Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om onze beursdeelname opnieuw tot een opvallende verschijning tussen alle andere stands te maken.

 

Ostfrieslandplein

 

Je kunt ons weer op het Ostfrieslandplein vinden. Dit plein staat inmiddels bij veel beursbezoekers op de ‘must see’-lijst. Het aantal Duitse standhouders groeit elk jaar en het plein en de Promotiedagen algemeen trekken elk jaar ook meer bezoekers uit het Duitse grensgebied en zeker niet alleen uit Ostfriesland.

 

Diverse Duitse media besteden aandacht aan deze beurs. Volgens hen zijn de Promotiedagen een bijzonder interessante ‘contactbeurs en deuropener tot de Nederlandse markt’ voor bedrijven die niet alleen over de grens kijken maar ook actie willen ondernemen. Er gaan op de beurs inderdaad veel makkelijker deuren open voor een oriënterend gesprek, een hernieuwde kennismaking of een afspraak bij het bedrijf zelf. Op het Ostfrieslandplein is het zien en gezien worden, contacten worden in deze zakelijke maar tegelijkertijd ontspannen sfeer moeiteloos gelegd. Veel Duitsers valt tijdens een bezoek aan de Promotiedagen ook positief op dat Nederlandse bedrijven altijd geïnteresseerd zijn in een goed gesprek over een mogelijke samenwerking. En andersom hebben veel Duitse standhouders inmiddels de open en actieve houding aangenomen waarvoor Nederlandse ondernemers in het buitenland bekend staan.

 

En last but not least: er is een beursprogramma met boeiende lezingen en workshops die je niet mag missen.

 

Leuke attentie

 

Wij zetten onze bezoekers graag in het zonnetje of, in dit geval, in de beursschijnwerpers. Mocht je een beursbezoek plannen, sla onze stand dan beslist niet over. Knip deze column uit, neem hem mee en lever hem bij ons in, dan ontvang je een leuke attentie. En wij vertellen je uiteraard ook graag wat ons netwerk voor jou als ondernemer kan betekenen. De koffie staat klaar en het theewater kookt!

Ons standnummer is 6097.

 

*****

Foto: pixabay.de

September 2018 © Gaby van Halteren

Hoe bewaak je als ondernemer je balans?

 

Een onderwerp voor alle ondernemers, groot of klein en overal ter wereld: Stress maakt geen onderscheid, het maakt niet uit aan welke kant van de grens je zaken doet of hoe groot je bedrijf is.

 

Waardoor ervaren ondernemers stress?

Als de grootte van je bedrijf geen stressfactor is, is het dan de hoge werkdruk die 75% van de ondernemers ervaart? Of de financiële druk? Of het feit dat veel ondernemers maar met moeite aan klanten kunnen komen? Die dan ook nog slecht betalen? Helaas kan alles in meerdere of mindere mate voor stress zorgen. Het is dus enorm belangrijk dat je als ondernemer de balans weet te vinden, niet alleen tussen werk en privé maar ook tussen de verschillende stressfactoren onder elkaar en hoe je ermee omgaat.

 

Sebstian Mennes die de Nederlandse Tim Ferriss wordt genoemd (van het boek ‘De 4-urige Werkweek’) en die al alle ups en downs van het ondernemerschap heeft meegemaakt, inclusieve burn-out, geeft de volgende tips:

1. Pak niet alle kansen, zo graag je dit ook wilt.

2. Maak een lijst van alle activiteiten die je energie geven én die je energie kosten en probeer de laatste te delegeren of te outsourcen.

3. Wees eerlijk tegenover jezelf, durf je zwaktes en valkuilen onder ogen te zien; zoek zo mogelijk naar een partner die je aanvult.

4. Denk na over je doel in het leven (dus niet alleen het werk, hier horen ook gezin en vrije tijd bij).

5. Last but not least: tel je zegeningen! Blijf niet hangen in wat niet goed gaat maar vier je successen.

 

En als je internationaal zaken doet?

Als binationaal netwerk kan Federation4WoMen je een stuk op weg helpen als je als Nederlandse ondernemer zaken doet of wilt doen in Duitsland. Met de kennis en ervaring van onze leden zullen we niet alle stressfactoren kunnen oplossen maar we helpen je wel een stuk op weg. En tijdens de bijeenkomsten is er altijd ruimte voor een goed gesprek.

 

Bron: sprout.nl

*****

 

Foto: chuttersnap op unsplash.com

 

Augustus 2018  © Gaby van Halteren

Het gaat goed met de handel!

 

En dan specifiek met de Duits-Nederlandse handel, meldt de DNHK (Duits Nederlandse Handelskamer). In hun nieuwsbericht staat te lezen dat het Bundesamt für Statistik, het Duitse CBS, heeft berekend dat Duitsland in de eerste helft van 2018 voor € 46,6 miljard aan goederen naar Nederland heeft geëxporteerd en voor € 49 miljard aan goederen vanuit Nederland heeft geïmporteerd. Dit komt neer op een stijging van 10,4% voor de uitvoer en 7,6% voor de invoer.

Mooie cijfers! Inmiddels is Nederland na China de belangrijkste handelspartner van Duitsland geworden en heeft de VS en Frankrijk achter zich gelaten. Als we kijken welke producten voor het grootste deel van import en export verantwoordelijk zijn, blijkt het in allebei de gevallen om machines, chemische producten en voedingsmiddelen te gaan – een soort stoelendans dus, met maar twee stoelen. Leuk hoor, maar waar blijven de tulpen?

 

Hoe zit het aan onze kant?

Bij ons staat Duitsland als handelspartner al jaren op nr. 1, gevolgd door België en het Verenigd Koninkrijk. Bij onze belangrijkste exportproducten vinden we – eindelijk, tulpen! – de sierteelt op nr. 3 en – jawel, de kaas! – zuivel op nr. 7. Kanttekening: dit geldt voor alle landen, niet alleen Duitsland.

 

Nauwe samenwerking

Naast en vanwege alle import en export werken Duitsland en Nederland nauw samen op gebieden als infrastructuur, transport, telecommunicatie en waterbeheer. Dit is bijzonder duidelijk in onze grensstreek en ook hier liggen nog meer dan genoeg kansen voor inventieve en innovatieve ondernemers.

 

Het is dus meer dan ooit de moeite waard om als Nederlandse ondernemer te kijken of het eigen product of de eigen dienst voor Duitsers interessant is. Mocht je overwegen om deze stap te zetten, informeer dan niet alleen uitgebreid bij KvK en DNHK maar kom ook beslist naar een netwerkbijeenkomst van Federation4WoMen. Onze leden helpen je graag met hun kennis en ervaring en kunnen boeiende verhalen vertellen over hun eigen ‘belevenissen’ op dat gebied. 

 

Bron: dnhk.org

*****

 

Foto Kyle Glenn op Unsplash

Juli 2018  © Gaby van Halteren

Innovatie is een noodzaak, geen keuze

 

Of je als ondernemer aan de rechter of linkerkant van de grens bent gevestigd, innovatie is een must. Je hoeft niet iedereen in je vak voor te zijn en blijven – als voorloper neem je ook risico’s – maar je moet wel met de snel veranderende wereld mee veranderen.

 

Stilstand is achteruitgang 

 

Dit is vandaag zo mogelijk nog meer waar dan nog maar een paar jaar geleden. De ontwikkelingen gaan dankzij internet en nieuwe technologieën zo razendsnel dat het tijd en energie kost om bij te blijven. Hieronder enkele tips hoe je dat kunt doen.

 

Als je een toekomstbestendig bedrijf wilt moet je niet alleen de huidige behoeften van je klanten kennen maar alvast met ze in gesprek over hun toekomstige behoeften zodat je tijdig inspeelt op de vraag van morgen. Zorg ook voor een vast netwerk van toeleveranciers waarop je kunt vertrouwen.

 

Duurzaam ondernemen zou al vanzelfsprekend moeten zijn. Kijk niet alleen naar je eigen bedrijf en producten maar ook naar je toeleveranciers. Werken zij duurzaam? Laat aan je klanten en op je website zien hoe duurzaam je bent.

 

Wees creatief, wees verrassend, dat is de concurrentie ook. Bedenk hoe je de verwachtingen van je klanten kunt overtreffen, geef iets gratis weg – bijvoorbeeld een dienst waarmee je je klanten aan je kan binden, zorg voor de best mogelijke service en vergeet vooral niet persoonlijk aandacht te schenken, dat maakt vaak het verschil.

 

Experimenteren en samenwerken: soms moet je als ondernemer je vertrouwde manier van zakendoen loslaten en een nieuwe weg inslaan zodat je bedrijf een toekomst heeft. Je kunt er zelf mee experimenteren maar ook samenwerken met bedrijven die dit al hebben gedaan; zo hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Dit kunnen bedrijven uit dezelfde branche zijn maar ook toeleveranciers of klanten die hun eigen klanten beter van dienst willen zijn.

 

Nog meer tips? Kijk eens op de site van de Kamer van Koophandel! 

 

Bron: kvk.nl/advies-en-informatie

 

*****
 

 

Juni 2018 © Gaby van Halteren

Gezegden, cultuurverschillen en lekker gebak

Opnieuw prikt er een foto van lekker eten boven deze column; deze keer een overheerlijke Schwarzwälder Kirschtorte. Maar het gaat niet over het eten zelf als cultuurverschil hoewel we hier ook hele columns mee kunnen vullen; het gaat om gezegden en hoe ze zijn verankerd in de cultuur en het denken van de mensen.

‘Ons bin zuunig’ versus ‘Richtig oder gar nicht’

Wie ooit op een Duits verjaardagsfeestje was weet dat de Duitse uitspraak ‘Wir machen das richtig oder gar nicht’ ook hier van toepassing is. Geen koekje-kaas-worst-twee bitterballen-scenario maar eerst een koffietafel vol lekkere taarten en dan een afgeladen lopend buffet of drie of meer-gangen-menu. Pas als je bijna rollend de deur uitgaat is de gastvrouw of gastheer helemaal gelukkig.

Ook in het zakenleven geldt deze uitspraak. Een deal of overeenkomst wordt pas gesloten als beide partijen de onderste steen boven hebben gehaald wat de details betreft en er zeker van zijn dat dit het beste is wat ze kunnen bereiken. Het beste, dat is voor Duitsers heel belangrijk.

‘Goed is goed genoeg’ versus ‘Alleen het beste is goed genoeg’

De wetenschap dat je het beste product hebt gekocht of de beste deal hebt gesloten zorgt voor zekerheid en zekerheid is waar de meeste Duitsers naar streven. Waar Nederlanders voor een resultaat gaan dat goed genoeg is en waarmee iedereen kan leven, gaan Duitsers zo ‘gründlich’ mogelijk te werk en nemen alleen genoegen met de allerbeste oplossing. Hierdoor bereik je meer maar het kan zich ook tegen je keren. Alleen het beste accepteren zorgt zowel privé als zakelijk voor veel meer stress dan de pragmatische Nederlandse instelling die voor een zeven gaat in plaats van een tien.

Doe je zaken met Duitsers wees er dan op bedacht dat je het met een zeven voor voorbereiding en uitvoering niet redt. Verdiep je in het bedrijf, het product én de mensen, weet waarover je praat en wat je te bieden hebt; zet dit op papier en onderbouw het, dan doe je het ‘richtig’!

 

Bron: aha24x7.com

 

*****

 

Mei 2018 © Gaby van Halteren

Der Weißwurstäquator

 

Deze keer brengen we een bezoek aan mijn Heimat, Beieren. Deze deelstaat is de grootste van Duitsland met een oppervlak van ca. 70.550 km2 en bijna 13 miljoen inwoners (ter vergelijking: Nederland is ongeveer 41.500 km2 groot met ruim 17 miljoen inwoners).

Niet veel Nederlandse ondernemers zullen bij zakendoen in Duitsland aan Beieren denken, deze deelstaat wordt door het mooie landschap, de bergen en de  ‘urige’ dorpjes eerder als vakantiebestemming gezien. Maar juist Beieren biedt vele mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Beieren groeit economisch namelijk sneller dan het noorden en Beierse steden laten zeer goede toekomstperspectieven zien.

 

Waar slaat de titel op?

 

Het gaat, zoals vaak in Duitsland, om eten. Ten noorden van de Weißwurstäquator (ten noorden van de rivier Main) wordt namelijk geen Weißwurst gegeten, dit is een echt Beierse specialiteit. Je kunt de tweedeling van Duitsland middels de Weißwurstäquator vergelijken met die van Nederland boven en onder de rivieren. De Duitsers stoppen trouwens niet bij één grens: er bestaat ook nog de Schafkopfäquator (Schafkopf is een Beiers kaartspel) en de ‘Guten Tag (noord) versus Grüß Gott (zuid)’-Äquator.

 

Zakendoen in Weißwurstland

 

Beieren gelden als traditioneel, conservatief en ouderwets. Maar toch is hun politiek en economisch systeem succesvoller dan dat van andere deelstaten. Aan de ene kant geven traditie en gedachtengoed een thuisgevoel en een identiteit; aan de andere kant nam Beieren in het verleden veel verschillende immigranten op en werd een echte smeltkroes waar de mensen nuchter zijn, snel kunnen handelen en er ruimte is voor uiteenlopende opvattingen. De Beierse mentaliteit staat dus helemaal niet zo ver af van de Nederlandse. Dit lijkt me voor Nederlandse ondernemers een mooie aanleiding om hun grenzen iets meer naar het zuiden te verleggen…

 

Bronnen: aha24x7.com/wp.digischool.nl

 

 

 

Bel of mail voor

meer informatie

T: 06 21 22 23 14
E: info@woordentalent.com