Talent voor woorden, passie voor talen

Columns

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van de column die ik elke maand voor het Duits-Nederlandse ondernemersnetwerk Federation4WoMen schrijf. De column verschijnt in Oldambt Nieuws.

 

ONDERNEMEN

ZONDER GRENZEN?

JA, DAT KAN!

 

Bron: mchecins auf Pixabay

 

November 2019 © Gaby van Halteren

De kat en de boom

Of: hoe Duitsers en Nederlanders elkaar prima aanvullen

 

Duitsers kijken graag de kat uit de boom. Dat kan handig zijn als met een nieuwe ontwikkeling een grote investering is gemoeid maar het kan er ook voor zorgen dat je voor de zekerheid maar in je comfortzone blijft. Nederlanders daarentegen staan ervoor bekend nieuwsgierig te zijn, nieuwe dingen zo snel mogelijk uit te willen proberen en overal voorop te willen lopen, ook en vooral als ondernemers. En laat het maar aan de Duitsers over om hiervoor een passend woord te bedenken: Innovationsfreude.

 

Als Nederlanders maken we ons leven daardoor over het algemeen aangenamer maar vreugde kan ook omslaan in spijt als we tegen kinderziektes aanlopen die ons werk of project bemoeilijken, vertraging en extra kosten veroorzaken of zelfs onze hele investering als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. In een dergelijk geval helpt een dosis Duitse terughoudendheid om de zaak in evenwicht te houden.

 

Elk Nederlands bedrijf zijn eigen Duitser?

 

Een grappig idee maar natuurlijk niets om serieus te overwegen. Wat wel het overwegen en vooral het doen waard is: een Duits-Nederlandse samenwerking op vele niveaus en in vele branches. Wij verkeren in de gelukkige positie dat onze cultuurverschillen ons juist (kunnen) verbinden. De onmiddellijke geografische nabijheid is daarbij een aanvullend voordeel. De kat uit de boom kijken links en met elke nieuwigheid aan de gang gaan rechts van de grens maken deze grens in overdrachtelijke zin tot de gulden middenweg; dit is maar één van vele verschillen waarvoor dit geldt.

 

Een van de doelstellingen van de Federation4WoMen is het Nederlandse en Duitse ondernemers nog dichter bij elkaar te brengen. De geografie hebben we al mee en met onze kennis en ervaring op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking zorgen wij ervoor dat Nederlandse en Duitse ondernemers meer verbindt dan scheidt. Meer weten? Je bent altijd welkom op een van onze netwerkbijeenkomsten.

 

Doordenker van de maand: hoe komt het toch dat van de Duitse terughoudendheid op de Autobahn helemaal niets te merken is? De Duitser is en blijft een mysterie...

 

Federation4WoMen is al bijna 8 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland.

Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu

 

*****

 

 

PublicDomainPictures op pixabay.de

 

Oktober 2019 © Gaby van Halteren

 

Doei Holland! Hallo The Netherlands!

Dag tulpen en kaas en molens, we zullen jullie missen! Gelukkig alleen maar als typische herkenningstekens van ons Holland voor buitenlanders en toeristen en buitenlandse toeristen.

Ich bin ein Holländer!

Officieel ben je dat alleen als je uit twee van de twaalf Nederlandse provincies komt, Noord- en Zuid-Holland. Groningers kunnen dus maar beter opletten dat het vanaf nu moet zijn: Ich bin ein Niederländer.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken willen af van ons Hollands imago en daar hoort naast tulpen, kaas en molens ook wiet bij en een bepaalde, niet nader te noemen wijk in Amsterdam die dagelijks grote groepen toeristen aantrekt.

 

Dit moet veranderen, vinden de ministeries, dit hoort niet (meer) bij deze tijd en bij ons land. Dat deze ommezwaai nu is ingezet heeft ook met het feit te maken dat Nederland het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Volgend jaar kijken miljoenen mensen uit heel Europa en de hele wereld naar het songfestival in Rotterdam en dit is een uitgelezen gelegenheid om het echte Nederland te promoten. Namelijk als open, vindingrijk en inclusief land, zo het Nederlands Bureau voor Toerisme. Het vernieuwde merk The Netherlands moet een nieuwe impuls geven aan export, toerisme, sport en de Nederlandse cultuur, normen en waarden.

 

Het moet dus ook positieve gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die in Duitsland zaken (willen) doen; export wordt tenslotte als eerste van de gebieden genoemd waarop het nieuwe merk van invloed moet zijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden om de stap naar Duitsland te zetten of wil je een keer sparren over de ervaringen die je er hebt gemaakt, kom dan langs op een van onze netwerkbijeenkomsten.

Bron: de Volkskrant

 

Promotiedagen 2019

Ook dit jaar staat ons ondernemersnetwerk Federation4WoMen weer op de Promotiedagen in Groningen. Bezoek op 5 of 6 november a.s. onze stand op het No(o)rdplein in MartiniPlaza! Je bent van harte welkom, de koffie staat klaar. Er staan ook vele Duitse bedrijven op de beurs die graag kennis met jou, je bedrijf en je producten maken.

 

*****

 

rawpixel op pixabay.de

 

September 2019 © Gaby van Halteren

Wirtschaftsdeutsch

 

Wirtschaft is in het Duits een ander woord voor Lokal of Gaststätte, restaurant of kroeg dus. Gaan we het over 'Kroegduits' hebben? Zo ja, waar kan ik me opgeven voor de cursus?

Helaas ... in deze column gaat het over de iets minder sprankelende variant, als in Zakelijk Duits of Duits voor het bedrijfsleven.

 

Een Google zoektocht leert dat er diverse taalinstituten zijn die een workshop, training of cursus Zakelijk Duits aanbieden. De Duits-Nederlandse Handelskamer kwam eind vorig jaar zelfs met een eigen on- en offline programma waarmee je in je eigen tempo precies op die manier kunt leren die voor jou het meest efficiënt en effectief is.

 

Maar iedereen spreekt tegenwoordig toch Engels?

 

Dit klopt inmiddels ook voor veel Duitsers, vooral de jongere generaties, maar de uitspraak 'Wil je een land leren kennen, leer dan de taal' geldt nog steeds en zal altijd blijven gelden. Cultuur en taal zijn zo nauw met elkaar verweven dat je alleen echt in de huid van de ander kunt kruipen als je zijn taal spreekt. Voor zakendoen lijkt dit misschien iets te ver te gaan. Maar denk eens eraan hoe buitenlanders Nederlanders zien als ze niet verder kijken dan het oppervlak (als in tulpen, kaas en klompen).

Een diepe duik in de Duitse cultuur lukt alleen als je als buitenlander ook Duits spreekt. Hetzelfde geldt voor zakendoen; met Engels, hoe goed gesproken ook, blijf je aan het oppervlak hangen. Met Zakelijk Duits, inclusieve de nodige lessen over de Duitse zakencultuur in al haar complexiteit, ga je de diepte in en krijg je de kans een diepgaande zakenrelatie op te bouwen die in Duitsland zo belangrijk is.

Dit is een wezenlijke stap om het vertrouwen van je Duitse zakenpartners te winnen en te behouden. Vertrouwen staat voor Duitsers bij het zakendoen nog steeds op nummer één. Hoge kwaliteit is een goede tweede – en hoe beter kun je je Duitse zakenpartners overtuigen van de kwaliteit van je producten dan ze met kwalitatief goed Duits aan te spreken?

 

 

*****

Bron: pixabay.de

 

Augustus 2019 © Gaby van Halteren

Niet te vertalen!

 

Omdat het deze maand nog vakantie is, wederom een luchtiger onderwerp maar wel één dat zowel privé als zakelijk van pas kan komen.

 

Er zijn van die Duitse woorden die niet te vertalen zijn. Hieronder vind je de meest originele en hun 'vertaling'.

 

Deze heb je misschien al eens gehoord: de Ohrwurm. Een oorworm is een beestje waarvan mensen vaak denken dat het in je oor kruipt, al zal dat niet gauw gebeuren. De Ohrwurm is een lied (bijvoorbeeld een, jawel, Schlager) dat in je oor kruipt en er niet meer uit wil.

Sturmfreie Bude: iets wat alle tieners graag willen, het hele huis voor jezelf en geen ouders te bekennen. Nederlandse vertaling: 'Als de kat van huis is, dansen de muizen." Dan is sturmfreie Bude toch wel krachtiger.

Verschlimmbessern: je doet je best om een ding of situatie te verbeteren maar je maakt het alleen maar erger. Niet leuk als het privé gebeurt maar zakelijk kan het nog veel vervelender uitpakken. Een mooie brug naar typisch Duitse mensen en situaties die je in je werk liever niet tegenkomt.

 

Doperwtjes?

 

De Erbsenzähler: een pietje precies dat alle details wil weten en doorgaat tot alles perfect is. Oorspronkelijk was dit woord voor een gierigaard bestemd.

Erklärungsnot: je hebt iets gedaan dat niet door de beugel kan, je wordt betrapt en moet heel snel met een logische verklaring komen. Geen aanrader bij het zakendoen.

Ook deze kan je beter voorkomen: Zugzwang. Een schaakterm; als je wordt gedwongen een beslissing te nemen of je wilt of niet. Dit kan dit veel stress opleveren en het risico dat je de verkeerde beslissing neemt.

 

Mocht je nu in een soort Weltschmerz terechtkomen – het trieste, pijnlijke gevoel dat de echte wereld nooit aan je ideaalbeeld zal voldoen – dan helpen we je graag, tenminste wat het zakendoen met Duitsland betreft. Onze volgende bijeenkomst op 26 augustus a.s. is een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met onze leden en in een informele sfeer over allerlei onderwerpen te praten die je bezig houden.

 

*****

 

Bron: pixabay.de

 

Juli 2019 © Gaby van Halteren

Zoek de kampeerverschillen!

 

Het is zomer, het is vakantie, deze keer daarom een wat luchtiger onderwerp: hoe kamperen Nederlanders en Duitsers, waar liggen de verschillen en waar denken ze hetzelfde over?

 

Zo kampeert Europa! is een onderzoeksrapport over de kampeergewoontes van verschillende Europese nationaliteiten. Grote verrassingen bevat het rapport niet maar het leest wel vermakelijk.

 

De verschillen tussen Duitsers en Nederlanders

 

Duitsers kamperen het liefst direct aan zee en noemen strand en zwemmen een belangrijk onderdeel van hun vakantie. Nederlanders geven de voorkeur aan een kleine camping in de natuur en fietsen en wandelen graag. Als je kijkt naar wat kampeerders meenemen naar de camping, staan bij Nederlanders pindakaas, hagelslag en kaas bovenaan, Duitsers gaan echter meer voor eigen alcohol, worst en mineraalwater. En in tegenstelling tot Nederlanders die er niet zo moeilijk over doen staan Duitsers op de camping beslist niet graag naast hun baas.

 

Maar er zijn ook overeenkomsten!

 

De nummer 1 bezigheid op de camping is voor Nederlanders en Duitsers dezelfde: lezen. En het liefst een thriller. Kleine kanttekening, de exacte vraag luidde: Wat doet u het liefst op de camping als u geen internet gebruikt op uw laptop, tablet of smartphone?

Kampeerders uit beide landen missen hun eigen bed op de camping en wat de meest vervelende klus tijdens de kampeervakantie betreft zijn zelfs alle nationaliteiten het roerend eens met elkaar: het reinigen van het chemisch toilet.

 

Als straks het echte leven weer begint, de kinderen weer naar school gaan en de komkommertijd op kantoor is afgelopen liggen inmiddels twee derde van dit jaar achter ons. Veel ondernemers kijken dan alweer naar volgend jaar en maken plannen. Ben jij een van deze ondernemers en wil je zaken doen in Duitsland? Federation4WoMen ondersteunt je er graag bij. We bieden je een schat aan expertise en ervaring die onze leden apart én gezamenlijk hebben vergaard en die delen wij graag met je. Geïnteresseerd? Kom dan naar een van onze netwerkbijeenkomsten (zie onder)!

 

Bron: ACSI Kampeeronderzoek 2019

 

*****

 

 

dayne-topkin-78982-unsplash

Juni 2019 © Gaby van Halteren

 

Privacy links en rechts van de grens

 

Het is inmiddels ruim 1 jaar geleden dat in heel Europa de nieuwe privacywetgeving 'echt' werd toegepast nadat de verordening officieel al 2 jaar eerder in werking was getreden. De Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft in Nederland het een en ander veranderd aan de manier waarop wij met gegevens en specifiek met persoonlijke gegevens omgaan. Maar hoe zit dat in Duitsland?

 

Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze de privacywet niet nog veel gedetailleerder zouden hebben geïnterpreteerd dan bijvoorbeeld Nederlanders. Dit feit is voor ondernemers en bedrijven die in Duitsland zaken (willen) doen belangrijk om te weten zodat ze er op de correcte manier, dus conform de Duitse wet, ermee om kunnen gaan.

 

Bundesdatenschutzgesetz

 

De Duitse AVG heet voluit Datenschutz-Grundverordnung of DSGVO. In samenhang met de DSVGO heeft de Duitse regering de Duitse Wet Gegevensbescherming oftewel Bundesdatenschutzgesetz uitgevaardigd. Op welke punten verschilt deze met onze eigen AVG?

Om te beginnen moet een Duits bedrijf al een (interne of externe) functionaris gegevensbescherming benoemen als 10 medewerkers regelmatig met gegevensverwerking bezig zijn. Deze plicht geldt ook, onafhankelijk van het aantal medewerkers, als het bedrijf specifieke persoonlijke gegevens verwerkt zoals gegevens m.b.t. etnische afkomst, religieuze overtuiging of gezondheid. Eveneens onafhankelijk van het aantal medewerkers moet er een functionaris gegevensbescherming zijn als de verwerking van gegevens de core business van het bedrijf is.

Daarnaast is de privacyverklaring in Duitsland veel uitgebreider dan in Nederland en moeten er ook alle analytische tools worden genoemd en uitgelegd die een bedrijf op zijn website gebruikt. Een ander punt is het verschil tussen de regels voor verwerkersovereenkomsten; bijvoorbeeld zijn in Duitsland juristen en belastingspecialisten geen verwerkers en hoeven daarom geen verwerkersovereenkomsten met hun opdrachtgevers af te sluiten.

Let er ook op dat de aansprakelijkheid inzake privacybescherming altijd bij de eigenaar/directeur ligt en zorg ervoor dat je je vooraf goed laat informeren over alle extra richtlijnen die de Duitse regering in het leven heeft geroepen.

 

*****

 

castle-601911_1920

 

Mei 2019 © Gaby van Halteren

 

Made in Germany

 

Dit label en het belang dat Duitsers eraan hechten zijn net zo typisch Duits als Bratwurst, Schlagermusik en Krimis als Tatort en Derrick.

 

Maar hoeveel is het label vandaag de dag nog waard? Hebben schandalen en negatieve berichtgeving, bijvoorbeeld over vertragingen in de bouwwereld, en natuurlijk het gesjoemel in de automobielindustrie voor een deuk in het imago van Made in Germany gezorgd?

Het valt allemaal ontzettend mee, sterker nog, het label is en blijft ijzersterk en staat nog steeds voor 'Spitzenqualität' en 'deutsche Wertarbeit', zij het met een krasje hier en daar op de vroeger smetteloze glanslak. In landen als Rusland en Turkije maar ook in Zuid-Amerika wordt de voorkeur gegeven aan Duitse producten, met name op het gebied van huishoudelijke apparaten, machines en auto's. Made in Germany staat nog steeds gelijk aan degelijkheid en hoogwaardige kwaliteit.

 

Duitsers mogen trots zijn op Made in Germany ...

... maar degenen die uiteindelijk bij de aankoop toch niet kiezen voor een Duits product doen dit in de meeste gevallen vanwege de prijs. Deze wordt ondanks de topkwaliteit vaak als te hoog ervaren. De vele concurrenten uit met name Aziatische landen leveren goede kwaliteit voor een veel lagere prijs en dat is tegenwoordig voor veel mensen het belangrijkste criterium.

Bovendien wordt er gevraagd, is Made in Germany nog wel terecht als veel Duitse producten tegenwoordig in het buitenland worden geproduceerd? Zou bijvoorbeeld Designed in Germany niet eerlijker zijn? Tot nu toe zijn er enkele bewegingen in deze richting waar te nemen maar van een echte internationale trend is er voorlopig geen sprake. Niet voor niets is uit onderzoek gebleken dat Made in Germany wereldwijd nog steeds op nr. 1 staat (gevolgd door Made in Switzerland en Made in EU).

En mocht je willen weten waar op de ranglijst Made in Holland te vinden is: wij moeten genoegen nemen met de 13e plaats.

 

*****

 

network-3537389_1920

April 2019 © Gaby van Halteren

 

Nederland staat bovenaan!

Uit een wereldwijd onderzoek van DHL in 169 landen bleek onlangs dat Nederland het meest geglobaliseerde land ter wereld is, wat de uitwisseling van goederen, diensten, kapitaal, informatie en personen betreft.

 

Maar hoe kan het dan dat onze samenwerking met buurland Duitsland (nr. 10 in het onderzoek, dus ook op een vrij hoge plek) nog weleens zo stroef verloopt? Globaal gezien zitten wij zo dicht bij elkaar als twee landen maar kunnen zitten en toch blijken de verschillen soms groter dan de overeenkomsten.

 

Onbekend maakt onbemind?

Als ondernemers die zaken doen met Duitsland weten we wel dat je aan de andere kant van de grens eerst beter met 'u' kunt beginnen en pas later over kunt gaan op 'jij'. Je bent je er ook van bewust dat Duitsers niet zo van small talk houden maar bij een vergadering liever meteen in de materie duiken. En je zorgt ervoor dat je alle cijfers en details paraat hebt want waar Nederlanders in het begin het liefst globaal (!) over een onderwerp praten – het komt heus wel goed! – willen Duitsers alles meteen tot op de bodem uitzoeken en vastleggen.

De onderliggende reden van deze meer oppervlakkige verschillen wordt regelmatig over het hoofd gezien maar is wel cruciaal voor de manier waarop je met de ander zaken doet en omgaat:

 

Een Nederlander wil aardig gevonden worden terwijl een Duitser gerespecteerd wil worden.

 

Dit culturele verschil zit diep en zorgt ervoor dat het nog weleens misgaat bij contact en contract. Je kan er kansen door mislopen. Vanaf nu houd je dit dus in je achterhoofd maar wat kan je er praktisch mee? Stel vragen en maak afspraken erover hoe je een project wilt aanvliegen, wat je tijdens een vergadering wilt bespreken en hoe en vergeet ook dingen als taal, aanspreekvorm en eventueel zelfs kleding niet. Zo zorg je ervoor dat beide partijen zich op hun gemak voelen – en dat komt de relatie en de zaken tegoed.

 

 

*****

 

Bron: pixabay.com

 

Januari 2019, © Gaby van Halteren

 

Het groene gras aan de andere kant van de grens

Allereerst: iedereen een gezond, gelukkig en succesvol 2019, vooral degenen die dit jaar voornemens zijn (als in: goede voornemens!) hun zaak naar Duitsland uit te breiden. Voor hen maar natuurlijk ook alle andere lezers beginnen we dit jaar met een aantal columns over een minder zakelijk onderwerp dat zakendoen met de buren echter behoorlijk kan beïnvloeden: hoe groen is het gras aan de andere kant van de grens?

Wat hebben Nederlanders dat Duitsers willen?

De paarden op bovenstaande foto willen wel erg graag naar de overkant. Dat zullen we Duitsers, in overdrachtelijke zin uiteraard, niet zo gauw zien doen. Toch doen, laten of hebben Nederlanders dingen die in de ogen van de Duitsers aantrekkelijk maar ook een beetje vreemd zijn.

Het eerste wat Nederlanders dan te binnen schiet: vergeleken met Duitsers zijn wij zo 'locker', losjes dus. Dat zouden vele Duitsers ook graag zijn, in ieder geval af en toe en als er 100% zeker geen nare gevolgen zijn – want losjes zijn is best eng... De hang naar zekerheid zit de Duitsers in het bloed en dat heeft natuurlijk met de geschiedenis te maken, in het bijzonder de geschiedenis van de 20e eeuw. Dat is ook een van de redenen waarom Duitsland zo veel regels en voorschriften kent. Deze mate van bureaucratie hebben we in Nederland gelukkig niet. Ook al zeuren we vaak over ons land en onze overheid, we hebben met heel wat minder red tape te maken dan onze Oosterburen. Neem als voorbeeld de AVG: Duitsland heeft er niet minder dan 80 extra voorschriften bij de Europese basisversie bedacht, gewoon om er zeker van te zijn dat alles is vastgelegd en niets aan het toeval wordt overgelaten.

Aan deze kant van de grens hoeven we al die regels niet want Nederlanders zijn ervan overtuigd dat het wel goedkomt! Over deze houding (waarop menig Duitser best een beetje jaloers is) gaat de volgende column.

 

*****

 

Bron: Johannes Plenio op Unsplash.com

 

November 2018 © Gaby van Halteren

Duitsland is de nummer 1


Duitsland is het meest innovatieve land ter wereld – wie had dat gedacht?

Wij niet, dat geven wij eerlijk toe. Maar toch is het zo, volgens het door het World Economic Forum (WEF) onlangs gepresenteerde onderzoek met deze verrassende uitkomst.

 

12 criteria

 

Het WEF heeft een nieuwe index geïntroduceerd waarmee het concurrentievermogen van de landen wordt gemeten. Om tot een concurrentieranglijst te komen worden 12 criteria gebruikt, waaronder infrastructuur, internationalisering, arbeidsmarkt, financiële sector, gezondheid en innovatie.

 

Wat de complete ranglijst met alle criteria betreft staat Duitsland op de 3e plaats, achter de Verenigde Staten en Singapore en is daarmee de nummer 1 van Europa. Nederland staat op de 6e plaats en is de nummer 3 van Europa, met de ‘zilveren medaille’ voor Zwitserland.

 

Het innovatie ecosysteem

 

Volgens het WEF rapport is het innovatievermogen van vele landen laag omdat het een complex proces is waarin de meeste ideeën niet verder komen dan een uitvinding die nooit een product wordt en daarmee nooit de markt haalt. Wat dat betreft heeft Duitsland volgens het rapport de beste randvoorwaarden om dit proces te laten slagen: het is een economisch stabiel land met weinig schulden en lage inflatie. Er zijn verhoudingsgewijs veel wetenschappelijk publicaties en aangemelde patenten. ‘Made in Germany’ staat nog steeds synoniem voor kwaliteit, Duitse werknemers hebben vakinhoudelijk een hoog niveau en klanten zijn tevreden met Duitse producten.

 

Er is één gebied waar Duitsland niet hoog scoort: digitalisering. Dat Duitsers huiverig zijn voor internetbankieren en bij voorkeur niet pinnen maar contant betalen is bij ons in de grensstreek bekend; Duitsers nemen liever geen risico als er andere manieren zijn die prima werken. Ook internet c.q. wifi lopen achter, Duitsland is nog grotendeels analoog. Maar is dat per se een nadeel? Je houdt zeeën van tijd over als je niet honderd keer per dag je social media checkt en je door elk geluidje van je mobiel af laat leiden en dat komt je productiviteit ten goede. Misschien weten de Duitsers heel goed waarom ze geen haast maken met de digitalisering.

 

 

*****

Foto: pixabay.de

September 2018 © Gaby van Halteren

Hoe bewaak je als ondernemer je balans?

 

Een onderwerp voor alle ondernemers, groot of klein en overal ter wereld: Stress maakt geen onderscheid, het maakt niet uit aan welke kant van de grens je zaken doet of hoe groot je bedrijf is.

 

Waardoor ervaren ondernemers stress?

Als de grootte van je bedrijf geen stressfactor is, is het dan de hoge werkdruk die 75% van de ondernemers ervaart? Of de financiële druk? Of het feit dat veel ondernemers maar met moeite aan klanten kunnen komen? Die dan ook nog slecht betalen? Helaas kan alles in meerdere of mindere mate voor stress zorgen. Het is dus enorm belangrijk dat je als ondernemer de balans weet te vinden, niet alleen tussen werk en privé maar ook tussen de verschillende stressfactoren onder elkaar en hoe je ermee omgaat.

 

Sebstian Mennes die de Nederlandse Tim Ferriss wordt genoemd (van het boek ‘De 4-urige Werkweek’) en die al alle ups en downs van het ondernemerschap heeft meegemaakt, inclusieve burn-out, geeft de volgende tips:

1. Pak niet alle kansen, zo graag je dit ook wilt.

2. Maak een lijst van alle activiteiten die je energie geven én die je energie kosten en probeer de laatste te delegeren of te outsourcen.

3. Wees eerlijk tegenover jezelf, durf je zwaktes en valkuilen onder ogen te zien; zoek zo mogelijk naar een partner die je aanvult.

4. Denk na over je doel in het leven (dus niet alleen het werk, hier horen ook gezin en vrije tijd bij).

5. Last but not least: tel je zegeningen! Blijf niet hangen in wat niet goed gaat maar vier je successen.

 

En als je internationaal zaken doet?

Als binationaal netwerk kan Federation4WoMen je een stuk op weg helpen als je als Nederlandse ondernemer zaken doet of wilt doen in Duitsland. Met de kennis en ervaring van onze leden zullen we niet alle stressfactoren kunnen oplossen maar we helpen je wel een stuk op weg. En tijdens de bijeenkomsten is er altijd ruimte voor een goed gesprek.

 

Bron: sprout.nl

*****

 

Foto Kyle Glenn op Unsplash

Juli 2018  © Gaby van Halteren

Innovatie is een noodzaak, geen keuze

 

Of je als ondernemer aan de rechter of linkerkant van de grens bent gevestigd, innovatie is een must. Je hoeft niet iedereen in je vak voor te zijn en blijven – als voorloper neem je ook risico’s – maar je moet wel met de snel veranderende wereld mee veranderen.

 

Stilstand is achteruitgang 

 

Dit is vandaag zo mogelijk nog meer waar dan nog maar een paar jaar geleden. De ontwikkelingen gaan dankzij internet en nieuwe technologieën zo razendsnel dat het tijd en energie kost om bij te blijven. Hieronder enkele tips hoe je dat kunt doen.

 

Als je een toekomstbestendig bedrijf wilt moet je niet alleen de huidige behoeften van je klanten kennen maar alvast met ze in gesprek over hun toekomstige behoeften zodat je tijdig inspeelt op de vraag van morgen. Zorg ook voor een vast netwerk van toeleveranciers waarop je kunt vertrouwen.

 

Duurzaam ondernemen zou al vanzelfsprekend moeten zijn. Kijk niet alleen naar je eigen bedrijf en producten maar ook naar je toeleveranciers. Werken zij duurzaam? Laat aan je klanten en op je website zien hoe duurzaam je bent.

 

Wees creatief, wees verrassend, dat is de concurrentie ook. Bedenk hoe je de verwachtingen van je klanten kunt overtreffen, geef iets gratis weg – bijvoorbeeld een dienst waarmee je je klanten aan je kan binden, zorg voor de best mogelijke service en vergeet vooral niet persoonlijk aandacht te schenken, dat maakt vaak het verschil.

 

Experimenteren en samenwerken: soms moet je als ondernemer je vertrouwde manier van zakendoen loslaten en een nieuwe weg inslaan zodat je bedrijf een toekomst heeft. Je kunt er zelf mee experimenteren maar ook samenwerken met bedrijven die dit al hebben gedaan; zo hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Dit kunnen bedrijven uit dezelfde branche zijn maar ook toeleveranciers of klanten die hun eigen klanten beter van dienst willen zijn.

 

Nog meer tips? Kijk eens op de site van de Kamer van Koophandel! 

 

Bron: kvk.nl/advies-en-informatie

 

*****
 

 

Juni 2018 © Gaby van Halteren

Gezegden, cultuurverschillen en lekker gebak

Opnieuw prikt er een foto van lekker eten boven deze column; deze keer een overheerlijke Schwarzwälder Kirschtorte. Maar het gaat niet over het eten zelf als cultuurverschil hoewel we hier ook hele columns mee kunnen vullen; het gaat om gezegden en hoe ze zijn verankerd in de cultuur en het denken van de mensen.

‘Ons bin zuunig’ versus ‘Richtig oder gar nicht’

Wie ooit op een Duits verjaardagsfeestje was weet dat de Duitse uitspraak ‘Wir machen das richtig oder gar nicht’ ook hier van toepassing is. Geen koekje-kaas-worst-twee bitterballen-scenario maar eerst een koffietafel vol lekkere taarten en dan een afgeladen lopend buffet of drie of meer-gangen-menu. Pas als je bijna rollend de deur uitgaat is de gastvrouw of gastheer helemaal gelukkig.

Ook in het zakenleven geldt deze uitspraak. Een deal of overeenkomst wordt pas gesloten als beide partijen de onderste steen boven hebben gehaald wat de details betreft en er zeker van zijn dat dit het beste is wat ze kunnen bereiken. Het beste, dat is voor Duitsers heel belangrijk.

‘Goed is goed genoeg’ versus ‘Alleen het beste is goed genoeg’

Bel of mail voor

meer informatie

T: 06 21 22 23 14
E: info@woordentalent.com